DIRECCIÓ: Ventura Pons DIRECCIÓ ARTÍSTICA: Rosa Ros
ARGUMENT: Quim Monzó MUNTATGE: Pere Abadal
GUIÓ: Ventura Pons SO: Daniel Fontrodona
FOTOGRAFIA: Carles Gusi MAQUILLATGE: Montse Boqueras
MÚSICA: Carles Cases PRODUCCIÓ: Els Films de la Rambla, S.A
INTÈRPRETS: Lluís Homar, Pepa López, Àlex Casanovas, Mercè Arànega, Pere Ponce, Mercè Pons, Anna Lizaran, Camilo Rodriguez, Vicenta Ndongo, Abel Folk, Sergi Mateu, Jordi Bosch (Jaume), Rosa Gàmiz, Francesc Orella, Núria Hosta, Bea Guevara, Rosa Novell, Joan Crosas, Anna Azcona, Rossy de Palma, Pere Arquillué, Sílvia Munt, Ramon Madaula, Pepe Rubianes
ESTRENA A BCN: cinemes Arcadia i Pelayo, 18/01/1995

Ventura Pons, Premi Nacional de Cine 1995 (Generalitat de Catalunya)
Premi a la Millor Pel.lícula (Festival de Penyíscola)
Premi Rosa de Sant Jordi: Millor pel.lícula Espanyola
Premis de l'Associació d'Actors i Directors: Jordi Bosch (Millor Actor) i Anna Lizaran (Millor Actriu)
Premi Butaca al millor actor català de cinema (Jordi Bosch)
Nominacions Goya 95: Ventura Pons (Guió adaptat) i Carles Cases (Música)

FESTIVALS: Penyíscola, Cadis, Sant Sebastià (secció Made in Spanish), Bogotà (Colombia), Mannheim-Heidelberg (Alemanya), Osaka (Japó), Stockholm (Suècia), Puerto Rico, Caire (Egipte)...
 

Fris minimalista en quinze episodis sobre el comportament humà (voluntat, enteniment, honestedat, sinceritat, submissió, competició, passió, compenetració, ego, despit, desig, gelosia, amor, fe i dubte) situat entre dues històries sobre la voluntat i el dubte. El capítol "Compenetració" es basa en una llarga conversa telefònica entre dos amants que no s'acaben mai d'explicar la veritat, amb la conseqüent sorpresa per part de tots dos i del espectadors.

 

"(...) los relatos se suceden con divertida fluidez destacando, entre todos ellos, Compenetració (con Jordi Bosch y Rosa Gámiz) y Amor (Rossy de Palma y Pere Arquillué). Una película absolutamente recomendable". Jorge de Cominges [Fotogramas – gener de 1995]

"Si Jordi Bosch y Rosa Gàmiz juegan a engañarse por teléfono, el montaje urde un trampantojo que parece unirlos en el espacio que hay entre los planos". [ABC - 10/03/95]

www.venturapons.com/filmografia/plegat.htm (consulteu la secció de crítiques, en trobareu de diaris i revistes nacionals i estrangers)

 

·   El llibre de Quim Monzó recull el conte "Quarts d'una" que es correspon, fil per randa, a tot l'episodi de "Compenetració".

·     Després de haver-la descobert en televisió i haver-la repetit en vídeo, vaig poder gaudir de la pel·lícula en pantalla gran gràcies a una reposició de la Filmoteca l'any 1999 (on vaig poder constatar, per les rialles de la gent, que la pel·lícula és molt divertida). Per cert, aquest era el primer cop que veia el Jordi en cinema.

·     Al DVD s'inclou la versió doblada al castellà distribuïda per Espanya, però com que ho van fer els mateixos actors, no val la pena veure-la. El que sí és molt recomanable, és el "Making off", en les seves dues versions, que inclou breus comentaris de tots els actors:

(Versió catalana) “El que més m’agrada suposo que és lo que es respira del mateix Quim del... del text que és aquesta cosa de joc que hi ha amb els dos personatges i... i realment t’ho pots imaginar tot en allà dintre, no hi ha, no hi ha res pautat, vull dir, el… l’opció que hem agafat en aquí a lo millor una altra persona agafaria i la faria d’una altra manera però això tan obert i tant suggerent és lo més interessant que té”.

(Versió castellana) “El personaje es el de ‘él’ y pienso que lo más interesante que propone la historia de Quim Monzó es todo lo sugerente y lo más... el juego, el juego que realmente que hay allí es lo más interesante”.

 

pq

 
www.venturapons.com/filmografia/plegat.htm

"La mirada libre" --> extracte del llibre dedicat a Ventura Pons on el director parla de la pel·lícula


cinema | menú principal

© La pàgina d'en Jordi Bosch