DIRECCIÓ: Jordi Roure GUIÓ: Ramon Solsona i Enric Gomà
INTÈRPRETS: Pep Antón Muñoz (Ventura), Jordi Bosch (Octavi), Maria Lucchetti (Anna), Teresa Lozano (Ofèlia), Ovidi Montllor (Procopi), Carles Canut (el Quadre)
EMISSIÓ A TV3: del 17 d'abril al 17 de juliol de 1993 (14 x 30 min.)
 

La sèrie es basa en les relacions de les persones que treballen en l’agència de viatges “Cucurella Tours”, la qual va ser fundada a principis dels anys seixanta. Amb la mort del seu fundador, el vell Cucurella, el negoci passa a mans del fill gran, Ventura, però el seu germà Octavi pretén fer-se amb el control del negoci a qualsevol preu. Alguns dels conflictes que sorgeixen entre els personatges van evolucionant al llarg de la sèrie, especialment el triangle Octavi-Anna-Ventura. A les tensions per la lluita pel poder, la penúria econòmica i les que genera l’atractiu de l’Anna, s’hi afegeixen el embolics ocasionats per alguns clients, entre els quals hi ha artistes convidats.

El caràcter apàtic i evasiu del Ventura porta a l’agència a la penúria econòmica. La falta de sentit comercial i el poc interès per dinamitzar el negoci familiar fan disminuir vertiginosament el número de clients i això repercuteix en unes ruïnoses finances. Des del seu despatx de “Cucurella Tours”, Octavi organitza alguns viatges pel seu compte, que li serveixen per a fer petits negocis de contraban. Però el gran objectiu de l’Octavi és tenir el poder de l’agència, així que no dubta a posar impediments i trampes en contra del seu germà. Els altres dos personatges que vetllen perquè els conflictes no siguin majors són l’Anna i l’Ofèlia. La primera és una noia jove que al llarg dels capítols despertarà el desig dels dos germans. Ofèlia és una antiga treballadora amb un caràcter molt especial. El comptable de tota la vida del vell Cucurella va sovint a l’agència i fa algunes feines per l’Octavi. Es diu Procopi i és cec.

 

1- La revolució: Després de la mort del vell 'Cucurella', en Ventura, com a hereu, es fa càrrec de l'agència. L'Octavi, cansat de la ineficàcia del germà, emprèn una modernització radical, una autèntica revolució. Vol fer un concurs que els doni notorietat i pretén que els nomenin la millor agència de l'any. En Ventura, enemic de les reformes, reacciona i s'empesca una estratagema per fer fracassar les pretensions de l'Octavi.

2- El gat: L'Ofèlia ha de portar el gat al psiquiatre d'animals perquè està passant una depressió. Quan és a al consulta, esclata un conflicte amb el psiquiatre. El conflicte afecta de retop a l'Octavi que havia fet un viatge sospitós a Suïssa. L'Ofèlia està molt preocupada pel gat i no pararà fins que aconsegueixi curar-lo.

3- Bona estrella: No totes les persones que entren a Cucurella Tours són clients de l'agència. Un pobre s'està a la porta menjant marrons glacé, i aviat descobreix que no és un pobre qualsevol. L'Octavi i en Ventura creuen que poden utilitzar-lo en benefici propi, però l'Octavi està també molt ocupat a seduir una noia que li explica la trista història de al seva vida.

4- El coronel:  En plena crisi econòmica de l'agència, entra un militar que encarrega uns bitllets. L'Ofèlia el reconeix, és un antic nòvio que ara parla amb l'Anna amb aires de seductor. A l'hora de portar els bitllets al militar, tothom té motius per anar-hi i per no anar-hi. Finalment en Ventura passa per una situació molt compromesa i descobreix a què es dedica realment el coronel. 

5- Foc creuat: L'Octavi està convençut que l'única solució és calar foc a l'agència i començar de nou amb els diners de l'assegurança, però en Ventura no ho consenteix de cap manera. Arriba una reneboda de l'Ofèlia i l'Octavi aprofita la circumstància per posar en pràctica els seus propòsits. Però les coses no surten sempre tal i com han estat planejades...

6- L'últim viatge: Mentre l'Octavi és de viatge i envia flors cada dia a l'Anna, la senyora Favència, una amiga de l'Ofèlia, ha escollit Cucurella Tours per posar en pràctica una idea que va barrinant des des fa molt de temps. Quan l'Octavi torna de l'estranger es troba un Ventura gelós i la senyora Favència en una situació tragicòmica. Una feliç coincidència retornarà la felicitat a l'amiga de l'Ofèlia.

7- El rei de Noruega: Mentre el Rei de Noruega visita oficialment la ciutat, el Cap de Protocol de la Casa Reial prepara un recorregut que el monarca farà a peu i d'incògnit. Entra a diverses botigues, i entre elles a 'Cucurella Tours', i els dóna instruccions perquè estiguin preparats. L'Octavi hi veu una bona ocasió per posar en pràctica una operació comercial de les seves.

8- Un salt mortal: L'Ofèlia vol donar una sorpresa als seus pares. En Ventura es tanca al despatx per jugar amb els seus vaixells i l'Anna s'enfada amb ell i acaba dient-li que li fa pena. Però, indirectament, l'Ofèlia dóna l'ocasió al Ventura de mostrar-se audaç i decidit. L'Octavi, que sempre ha volgut fer un gran salt, aquesta vegada té enveja del seu germà i s'ha de conformar a vendre llibres d'ocasió.

9- El fugitiu: L'agència està amenaçada per una ordre d'embargament. El motiu és que ha vençut la hipoteca que en Ventura Cucurella havia subscrit. Quan l'executiu de la sentència judicial sembla inevitable, arriba un client sospitós. És un evadit de la justícia que vol comprar un bitllet per escapar-se. Però el Procopi el reconeix.

10- El llac dels cignes: El Procopi està desesperat perquè fa dies que no dorm. L'Octavi està desesperat perquè s'ha encarregat d'una gira del Covent Garden, però a l'hora de fer una representació troben a faltar una caixa amb les sabatilles de ballet. L'Anna tindrà ocasió d'invitar els dos germans a presenciar El llac dels cignes i cadascú reacciona d'una manera diferent. Tot se soluciona gràcies a una monja.

11- Heil rock’n roll: "Cucurella Tours" promou viatges per a un concert de cant gregorià. L’Octavi, pel seu compte llança una campanya per anar al concert "Heil, heil, Rock and Roll" als Estats Units. Una juguesca entre els dos germans farà que qui aconsegueixi més clients es farà càrrec de la direcció de l'agència. L'arribada d'uns clients peculiars pot decidir la balança a favor de l'un o de l'altre.

12- Un cop molt dur: En Ventura i l'Octavi estan sols davant del perill. Les galeries comercials es converteixen en una amenaça per a la supervivència de Cucurella Tours. En Ventura es veu obligat a fer d'animador de vendes amb una clienta més aviat excèntrica. L'Octavi es riu de les desgràcies del germà fins que s'adona que ell també està en perill. La intervenció de Procopi és decisiva.

13- Tancats: L'Octavi ha fet servir una noia lituana a la que pretén fer passar per guia. Té interès que tothom se'n vagi, perquè ha preparat una festa íntima a l'agència amb l'esperança de seduir la noia i aprofitar el pont de tres dies per emportar-se-la a Cadaqués. Ha preparat una música íntima, caviar i cava i quan ja no queda ningú a la botiga, surt un imprevist i es troba amb "la situació que havia desitjat tota la vida". El Ventura decideix declarar-se a l’Anna.

14- El casament: Es casaran Anna i Ventura? Farà Octavi alguna cosa per impedir-ho? Tindrà prou paciència el jutge per esperar uns nuvis que no arriben? Com anirà a parar la filla d'Octavi a mans de la policia? Per què la mare d'Anna li canviarà el vestit de núvia? Quins versos recitarà el padrí quan doni el ram? Per què el ram serà precisament de nards?

 

"L'interès creixent  de TV3 pel gènere de la comèdia va portar els seus responsables a crear un concurs de projectes de sèries obert als nous escriptors i guionistes. El premi consistia en la producció de la sèrie guardonada amb el primer premi i se'l va endur Ramon Solsona i Enric Gomà per L'agència de viatges, una sèrie basada en les relacions personals dels empleats d'aquesta agència i també els problemes amb els clients, força singulars a vegades. La lluita pel control de l'empresa entre dos germans hi afegia una nova línia argumental. La sèrie, dirigida per Jordi Roura, es va estrenar el dissabte 17 d'abril de 1993 a les deu de la nit, o sigui, en competència amb els partits de la lliga de futbol aleshores emesos al Canal 33. Pep Anton Muñoz i Jordi Bosch va interpretar els dos germans enfrontats (però sense que mai la sang no arribés al riu) i del seu elenc cal subratllar la intervenció d'Ovidi Montllor en el paper de Procopi, el comptable ja jubilat de l'agència, i ara cec, que malgrat tot encara feia encàrrecs. Va ser una de les seves darreres interpretacions. Un altre motiu de discòrdia dels dos germans el va aportar la jove Anna, una atractiva empleada que els fa anar de corcoll interpretada per Maria Lucchetti." [J.M. Baget i Herms: "La nostra". Vint anys de TV3, 2003]

Pàgina de TVC

 


 
fragments de la sèrie

televisió pàgina principal

© La pàgina d'en Jordi Bosch